Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Att testa läsk är kul. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

kolsyremaskin

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Smaken är enkel att känna igen. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Du får välja. När du använder dig av koncentrat så kan du vara innovativ och blanda som du vill. Häll i mindre koncentrat för svagare smak och tvärtom. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har levererat i 30 år. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De började sälja kvalitetskoncentrat i nivå med Aromhuset. När de fått upp försäljningen snålade dem på råvarorna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Läskkoncentratet spädes 1 + 7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Det blir mindre socker och mer smak. Kanske är det rent av nyttigare än vanlig läsk? Detta oavsett smak.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. Sedan tillsätts kostfiber.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. För frukten innehåller kost-fibrer.

Du får många val med en läskmaskin. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara kul att testa.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Sverige är fortfarande världsledande. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

För att göra sockerdricka mixar man smakerna päron och citron. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Båda är fruktchampagne. Det betyder Champagne. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Finns i hela världen men frågan är om inte Pripps på sin tid hade den bästa. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är en annan svensk klassiker. Coca cola är världsledande inom Cola. Cuba Cola vann över Coca Cola i blindtest.

Grape Tonic är en annan svensk läsk. Från början såldes läsk endast på apoteket. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så testar du läsk

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. Sätt på dem blindkavle. Servera sedan det som ska testas. Nämn namnet på dessa.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Nu häller du upp läsken. Efter att ha smakat lite så får personen säga vad han eller hon tror att det är.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. alkoholfritt bubbel Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir en helkväll.