Lotterier Hurdan allt började. Del 5 utav 8

Förväntad värde av lotteri

Det förväntade värdet av lotteri spel är mestadels särskilt låg. I USA, är ett förväntat nytta på 50% av köpeskillingen endast allmän i de små utbetalningar, inte i jackpot spel.
Till exempel, när en lirare inhandlar en “pick-4” lott för $ 1, 00, kan han få en biljett med ett förväntat nytta på bara $ 0, 50.

På grund av detta är köp av en bit ett minskat värde utav köparens förväntade substansvärde.
Detta står i skarp kontrast med finansiella aktie som aktier och obligationer vars priser är teoretiskt baserat på deras ekonomiska nytta, som bedöms av marknaderna vid varje bestämd klockslag.

Lotterier beskrivs alltemellanåt som en regressiv uppbörd, eftersom de mest benägna att handla biljetter, samt att spendera en mesta andel av sina pengar på dem, är oftast de mindre bemedlade människorna.

Det är också mestadels sett som en volontär skatt.

De astronomiskt höga oddsen att vinna flesta vinster har oxå lett till epitet utav en “skatt på dumhet” och en “matte skatt” (eller båda ihop epitet ger “skatt på matematiskt olämpliga”).

Även om användningen utav ordet “skatt” ej är helt adekvat, är dessa beskrivningar avsedda att indicera att lotterier är statliga-sanktionerade verksamheter som kommer att locka bara de folk som misslyckas med att förstå att inhandla en bit är en bristfällig finansiell beslut.

Faktum är att sedan hänsyn tagen till nuvärdet utav ett bestämd lotterivinst som en endaste klumpsumma cash betalning, influens av eventuella skatter som kan avlöpa, samt sannolikheten för att dela priset med övriga vinnare, är det ej sällsynt att hitta att en biljett för ett flesta lotteri är värt kortare tid än en tredjedel utav dess inköpspris.

Med övriga ord, om en bit kostar US $ 1 till köp, kan dess verkliga ekonomiska nytta endast US $ 0, 33 eller så vid köptillfället.

Givetvis är detta blott ett hypotetiskt föredöme, samt det verkliga värdet beror på detaljerna i varje lotteri.

Vissa lotterier kan erbjuda biljetter som är värda mindre än 20% utav deras kostnad, medan andra kan vara värt mer än 50%.

För att samla in pengar, måste lotterioperatörer offerera biljetter värda mycket kortare tid än vad man betalar för dem, så lotteriet är ett dåligt val för kunder som provar komma ut som nya miljonärer.

I en berömd evenemang, köpte en polsk-irländsk affärsman vid beteckning Stefan Klincewicz opp nästan alla 1. 947. 792 kombinationer att få på det irländska lotteriet.

Han och hans arbetskamrater betalade mindre än en miljon irländska pounds när jackpotten uppgick till 1, 7 miljoner.
Det fanns tre vinnande biljetter, men med “Match 4” samt “Match 5” priser, gjorde Klincewicz en liten vinst totalt.